Mango
På kursen Journalistik producerar vi ett livsstilsmagasin för ungdomar mellan 15 och 20 år. Tidningen trycks i ca 4.000 exemplar och delas ut till alla elever på Fredrika Bremergymnasiet och i årskurs 9 på högstadieskolorna i Haninge.

Kursdeltagarna får alltså göra publicistiska avvägningar under verkliga förhållanden: Kan man skriva så här för dessa läsare? Är det försvarbart att skildra människor på det här sättet? Kan man göra såna här påståenden själv, eller måste man ange källa?

Hittills har två nummer kommit ut. De kan läsas även här på nätet: Nr 1 - juni 2001 och Nr 2 - mars 2002 (kräver Adobe Acrobat).

Nästa nummer, som producerades under vårterminen, kommer i augusti och innehåller bl.a. följande:

Omslag Mango nr 2 Bortgifta som trettonåringar

Gå på cirkusgymnasium
Svettigt värre!

Livet kan börja!
Före och efter studenten.

Pop i Haninge
Hur mycket som helst.

Tonåring och förälder
Hur går det ihop?

Livet med supporterklubben
Inte bara ishockey och fotboll.

Webbdesigner i Hollywood
Nyss gick hon på Fredrika Bremer.

Tvångstankar
Från lek till allvar.

Omslag Mango nr 1Vill du vara med och göra tidning på riktigt? Välj Journalistik som individuellt val! Kursen är öppen för alla elever i årskurs två och tre på Fredrika Bremergymnasiet.

På en termin producerar vi en tidning med ca 20 redaktionella sidor. Med tre lektionstimmar i veckan innebär det att vi producerar hela tidningen på ca 1,5 arbetsvecka. Tempot är alltså ganska högt och det krävs förstås att alla gör en del jobb utanför lektionstid. Det är ju inte säkert att de som ska intervjuas är tillgängliga just när vår lektion är, t.ex.

Fler reportage:

  • Läs kursplanen.

  • Kursledare: Peter Ferm, pferm@pferm.se
    Tillbaka till startsidan.


    <>